آیا اتصال دائم لپ تاپ به برق باعث صدمه زدن به باتری میشود؟
در بیشتر خرابی هایی که برای لپ تاپ ها بین مراجعه کنندگان ما دیده شده، منشا خرابی ها معمولا به باتری لپ تاپ مربوط شده است. ما با توجه به تجربه ای که در تعمیرات لپ تاپ داریم میدانیم که یکی از سوالات رایج در مورد لپتاپها، این است که آیا اتصال دائم لپ تاپ به برق باعث صدمه زدن به باتری میشود؟
در این مقاله از سایت تعمیر سیستم، به بررسی این موضوع میپردازیم که اتصال دائم لپتاپ به برق چه تاثیری بر عمر باتری آن دارد. همچنین، نکاتی را برای افزایش طول عمر باتری لپ تاپ ارائه خواهیم داد.
آیا اتصال دائم لپ تاپ به برق باعث صدمه زدن به باتری میشود؟
در لپتاپهای امروزی که مجهز به باتریهای لیتیوم یون یا لیتیوم پلیمر هستند، اتصال دائم به برق مشکلی ایجاد نمیکند و به باتری آسیبی نمیزند. این باتریها هوشمند بوده و پس از شارژ کامل، جریان را قطع میکنند و از شارژ بیش از حد جلوگیری میکنند.
در لپتاپهای نسل قدیم، اتصال دائمی به برق میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. دلیل این امر، احتمال شارژ بیش از حد باتری و همچنین فرسودگی ذاتی باتریهای قدیمی در طول زمان است.
با وجود اینکه اتصال دائم لپتاپ به برق و استفاده از لپ تاپ در حال شارژ برای باتریهای مدرن مشکل جدی ندارد، اما برای افزایش طول عمر باتری بهتر است از این کار خودداری کنید. با رعایت راهکارهای سادهای که در ادامه مقاله ذکر خواهیم کرد، میتوانید از باتری لپتاپ خود به بهترین نحو استفاده کرده و عمر مفید آن را افزایش دهید.
ظرفیت شارژ شدن باتری لپ تاپ ها
باتریهای لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری که در اکثر دستگاههای امروزی به کار میروند، دارای ظرفیت محدودی برای ذخیرهسازی انرژی هستند و شارژ بیش از حد آنها میتواند مضر باشد.
هنگامی که شارژ باتری به 100% میرسد، لپتاپ به طور خودکار فرآیند شارژ را متوقف میکند. در این حالت، لپتاپ از برق شهری تغذیه میشود و باتری دیگر در حال شارژ نیست.
اما به محض آنکه کمی از شارژ باتری مصرف شد، دوباره لپ تاپ فرآیند شارژ را از سر می گیرد تا انرژی از دست رفته جایگزین شود. به همین جهت، نگران بیش از حد شارژ شدن باتری لپ تاپ تان نباشید. این اتفاق به هیچ وجه رخ نمی دهد و در رابطه با این موضوع، خطری باتری ها را تهدید نمی کند.
معایب استفاده از اتصال دائم شارژر به لپ تاپ
اتصال دائمی شارژر به لپ تاپ، علیرغم ظاهری بیضرر، میتواند عواقب منفی برای باتری و صرفهجویی در مصرف انرژی به همراه داشته باشد.
1. افزایش مصرف انرژی:
اولین و شاید ملموسترین پیامد این کار، مصرف غیرضروری برق است. زمانی که از لپتاپ خود استفاده نمیکنید، شارژر متصل به پریز، همچنان به مصرف انرژی ادامه میدهد و این امر میتواند به مرور زمان، هزینه برق شما را افزایش دهد.
2. فرسودگی زودهنگام باتری:
اما نگرانی اصلی، سلامت باتری است. علیرغم وجود مدارهای محافظتی در لپتاپها، اتصال دائم شارژر، باتری را در معرض دو عامل مخرب قرار میدهد:
- ولتاژ بیش بالا: با افزایش سطح شارژ، ولتاژ باتری نیز افزایش مییابد. این امر، پیری شیمیایی باتری را تسریع میکند و عمر مفید آن را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. اگرچه این پیری در هر باتری اتفاق میافتد، اما در ولتاژهای بالا یا پایین (یعنی در سطوح باتری بسیار بالا یا بسیار پایین) سریع است. برای باتریهای لیتیومی، بازه ایدهآل شارژ که کمترین سایش را به همراه دارد، بین 30 تا 70 درصد حداکثر ظرفیت آنها است. اتصال دائمی دستگاهها به برق، باتری را در بالاترین سطح انرژی نگه میدارد و این امر فشار زیادی به آن وارد میکند.
- گرمای بیش از حد: باتریهای لیتیومی، حتی بدون استفاده، به مرور زمان شارژ خود را از دست میدهند. شارژر دائمی، این افت شارژ را با میکروشارژهای پیاپی جبران میکند، اما این فرآیند، گرمای مضاعفی تولید میکند که عمر باتری را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
- ظرفیت باتری: اگر لپ تاپ خود را همیشه به پریز برق وصل کنید باتری شما ظرفیت خود را از دست می دهد. این موضوع بلافاصله اتفاق نمی افتد، اما اگر این کار را برای حدود یک سال یا بیشتر انجام دهید، به طور قابل توجهی ظرفیت باتری لپ تاپ خود را کاهش خواهید داد.
روش درست شارژ کردن لپ تاپ
استفاده از روش مناسب هنگام شارژ لپ تاپ عمر آن را افزایش میدهد. اولین قدم آن است که اجازه ندهید شارژ باتری به طور کامل تخلیه شود. به محض اینکه شارژ باتری به حدود 10 درصد رسید، آن را به برق متصل کنید. همچنین، از شارژ بیش از حد باتری نیز خودداری کنید. ایدهآل آن است که پس از رسیدن شارژ به 80 تا 90 درصد، لپتاپ را از برق جدا کنید.
علاوه بر این، هنگام شارژ لپتاپ، برنامههای غیرضروری را که از آنها استفاده نمیکنید، ببندید. این امر به ویژه زمانی که از لپتاپ در حال شارژ استفاده میکنید، حائز اهمیت است. چرا که بستن برنامهها، بار پردازشی را کاهش میدهد و به نوبه خود، فرآیند شارژ را سریعتر میکند.
در نهایت، اگرچه استفاده از لپتاپ در حین شارژ ایرادی ندارد، اما بهترین روش برای شارژ کامل و سریع باتری، خاموش کردن آن است. در این حالت، فعالیتهای پردازشی به حداقل میرسد و باتری در کمترین زمان ممکن به طور کامل شارژ میشود.
نکاتی برای افزایش طول عمر باتری
با رعایت نکاتی که در ادامه بررسی میکنیم، میتوانید از حداکثر ظرفیت باتری خود بهره برده و از مزایای یک لپتاپ قابل حمل و بدون وابستگی به پریز برق، لذت ببرید.
پس از شارژ کامل لپ تاپ، شارژر خود را از برق بکشید
همانطور که گفته شد در حالی که اکثر لپتاپهای مدرن دارای مدارهای محافظتی برای جلوگیری از شارژ بیش از حد باتری هستند، اما قطعاً یک اقدام احتیاطی خوب برای افزایش عمر باتری، کاهش مصرف برق و ایمن نگه داشتن دستگاه شما است.
قانون شارژ 20/80
قانون 80/20 شارژ لپتاپ، روشی برای افزایش طول عمر باتری لپتاپ شما با به حداقل رساندن زمان سپری شده در حالتهای شارژ شدید (زیر 20% و بالای 80%) است. بر اساس این ایده، بهترین حالت شارژ باتری لپتاپ بین 20% تا 80% است. شارژ بیش از حد یا تخلیه کامل باتری میتواند به مرور زمان به آن آسیب برساند. با دنبال کردن این قانون، میتوانید عمر مفید باتری لپتاپ خود را افزایش داده و از نیاز به تعویض زودهنگام آن جلوگیری کنید.
برنامه ها را زمانی که از آنها استفاده نمی کنید ببندید
امروزه، با توجه به سبک زندگی پرمشغله، عادت به باز نگه داشتن چندین برنامه به طور همزمان امری رایج شده است. این موضوع، چه در هنگام کار بر روی اسناد، مرور وب یا تماشای ویدیو، میتواند به طور قابل توجهی عمر باتری لپتاپ شما را تحت تاثیر قرار دهد.
دلیل این امر ساده است هر برنامهای که در حال اجراست، از منابع سیستم شما، از جمله CPU و حافظه، استفاده میکند و این امر به نوبه خود، به معنای مصرف بیشتر باتری است.
علاوه بر این، استفاده از لپتاپ برای کارهای سنگین مانند بازی یا ویرایش ویدیو در حین شارژ شدن، میتواند گرمای بیش از حد تولید کند و فشار بیشتری به باتری وارد کند.
بنابراین، برای افزایش طول عمر باتری و بهبود عملکرد لپتاپ خود، عادت به بستن برنامههایی که از آنها استفاده نمیکنید را در خود ایجاد کنید.
حفظ سلامت باتری با کنترل دما
باتریهای لیتیومی که در طیف وسیعی از دستگاههای الکترونیکی امروزی مانند لپتاپها، مکبوکها و گوشیهای هوشمند استفاده میشوند، برای ارائه بهترین عملکرد به محدوده دمایی ایدهآل نیاز دارند. این محدوده بین 10 تا 40 درجه سانتیگراد است.
حفظ باتری در این محدوده دمایی، طول عمر و کارایی آن را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. گرما و سرمای شدید میتواند به طور چشمگیری ظرفیت و سلامت باتری را تحت تاثیر قرار دهد.
بنابراین، از قرار دادن دستگاه خود در معرض نور مستقیم خورشید، به خصوص در روزهای گرم تابستان، خودداری کنید. همچنین، باتریها را زمانی که خیلی گرم یا خیلی سرد هستند شارژ نکنید. سعی کنید فرآیند شارژ را در دمای اتاق انجام دهید تا از بروز هرگونه آسیب به باتری جلوگیری شود.
مدیریت سلامت باتری لپتاپ
باتریها با گذر زمان فرسوده میشوند و ظرفیت خود را از دست میدهند. به همین دلیل، بررسی دورهای سلامت باتری و انجام اقدامات لازم برای حفظ آن و یا در صورت نیاز تعمیر باتری لپتاپ، ضروریست.
نرمافزارهایی برای مدیریت سلامت باتری ارائه میشود. به عنوان مثال، در لپتاپهای لنوو، برنامه Vantage به شما امکان میدهد حداکثر و حداقل میزان شارژ باتری (Battery Charge Threshold) را تعیین کنید.
برای لپتاپ های مکبوک، وارد تنظیمات سیستم بخش Battery Health شوید و گزینهی «Optimized Battery Charging» را فعال کنید. با فعال کردن این گزینه، مکبوک الگوی شارژ لپتاپ را یاد میگیرد و بیشینهی شارژ را تا ۸۰ درصد نگه میدارد.
دیگر نکاتی مه میتوانید برای سلامت باتری رعایت کنید عبارت اند از :
- از قراردادن لپتاپ روی بالش یا پتو یا سطوح نرم خودداری کنید چون باعث بهدامانداختن حرارت و کاهش عمر باتری میشود.
- اگر قصد دارید چند هفته از لپتاپتان استفاده نکنید، درصورت امکان باتری آن را خارج کنید.
- برای افزایش طول عمر باتری و کاهش دفعات چرخهی شارژ، نور صفحهکلید و تنظیمات اسلیپ و روشنایی صفحهنمایش را کم کنید. افزونبراین، اگر از وایفای استفاده نمیکنید، آن را قطع کنید.
- اگر لپتاپ داغ کرده است، با آن بازی نکنید یا نرمافزارهای سنگین اجرا نکنید.
- توصیه میشود تا گاهی باتری لپ تاپ را کالیبره کنید. برای این منظور تا زمان تخلیه کامل باتری از لپ تاپ استفاده کنید و پس از تخلیه کامل باتری، لپ تاپ را به شارژر متصل کنید تا باتری لپ تاپ به طور کامل شارژ شود.
- اگر قرار است مدت طولانی از لپ تاپ استفاده نکنید، هرازگاهی آن را شارژ کنید.